Viron hallinto – lyhyt katsaus

Viron suurlähetystön sivu tarjoaa perustietoa Virosta. Täältä selviää Viron hallitusmuoto ja muut tärkeimmät tiedot. Osa tiedoista on muuttuvia (presidentti, pääministeri). Tässä lyhyt katsaus Viron hallintoon:

Hallitusmuoto: parlamentaarinen demokratia.
Valtionpäämies: Tasavallan Presidentti, jonka valitsee viiden vuoden virkakaudeksi parlamentti, tai parlamentin ja paikallisvaltuustojen jäsenistä muodostettu valiomiehistö, jos yhtäkään ehdokasta ei kannata kolmannellakaan kierroksella 2/3 parlamentista. Nykyinen presidentti on Toomas Hendrik Ilves, hänet valittiin 29.11.2011. Seuraavat presidentinvaalit pidetään syyskuussa 2016.
Hallituksen päämies: pääministeri Andrus Ansip.
Lainsäädäntöelin: yksikamarinen Riigikogu (101 jäsentä), kausi 4 vuotta. Nykyinen, vuorossaan kahdestoista Riigikogu valittiin kansallisilla vaaleilla 6. maaliskuuta 2011. Nykyinen puhemies on Ene Ergma. Seuraavat vaalit pidetään maaliskuussa 2015.
Korkein oikeus: Valtiollinen oikeus (Riigikohus).
Äänioikeus: yleinen ja yhtäläinen äänioikeus yli 18-vuotiaille kansalaisille kansallisissa vaaleissa. Kaikki yli 18-vuotiaat vakinaisesti Virossa asuvat saavat äänestää kolmen vuoden välein pidettävissä paikallisvaaleissa. Seuraavat paikallisvaalit pidetään lokakuussa 2013.
Aluejako: Viro jakautuu viideksitoista maakunnaksi. Virossa on 194 kuntaa ja 33 kaupunkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *