Viru ja Virumaa

Virumaa on muinaismaakunta Virossa. Saksalaiset kutsuivat Virumaata nimellä Wierland. Nykyisin Virumaa on jakaantunut kahdeksi maakunnaksi: Itä-Virumaa ja Länsi-Virumaa (Ida-Virumaa ja Lääne-Virumaa). Virumaa sijaitsee Tallinnasta itäänpäin. Itse Tallinna kuuluu Harjumaan maakuntaan.

Suomen kieleen Viron valtion nimi tulee Virumaan nimestä. Tämä on luonnollista sillä suomalaisilla oli paljon yhteyksiä Suomenlahden toiselle puolelle juuri näihin Virumaan asukkaisiin. Ei ole lainkaan tavatonta, että koko maata nimitetään maan yhden osan tai maakunnan nimellä. Itse asiassa Suomen kohdalla on juuri näin. Yksi maakunta, se varsinainen Suomi, on antanut nimensä koko valtiolle.

Länsi-Virumaan (eli Länsi-Viru) pinta-ala on noin 3 460 km² ja sen asukasluku vuonna 67 151 (1.1.2009). Länsi-Virumaan neljä kaupunkia ovat suuruusjärjestyksessä Rakvere, Tapa, Kunda ja Tamsalu. Alueella on lisäksi 14 kuntaa, joista suurimmat ovat Vinni, Kadrina, Väike-Maarja, Sämeru ja Haljala

Itä-Virumaan (eli Itä-Viru) on suunnilleen saman kokoinen kuin Länsi-Virumaa. Pinta-ala on 3 364 km². Asukkaita Itä-Virumaalla on huomattavasti enemmän 169 688 (1.1.2009), joista venäjänkielisiä on noin 70 prosenttia.  Itä-Virumaan pääkaupunki on Jõhvi, mutta suurin kaupunki on Narva. Kaikkiaan Itä-Virumaalla on 7 kaupunkia: Jõhvi, Kiviõli, Kohtla-Järve, Narva, Narva-Jõesuu, Püssi ja  Sillamäe.

Suomalaisille Viru-nimi on tuttu erityisesti Viru-hotellin vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *