Aleksanteri Nevskin katedraali Tallinnassa

Aleksanteri Nevskin katedraali eli Nevan Aleksanterin pääkirkko (Lossi plats 10) näkyy kauaksi. Tämä kirkko Viron komein ortodoksikirkko rakennettiin Toompealle 1894-1900.

Kirkossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Siellä voi hiljentyä, tutustua ortodoksiseen kirkkotaiteeseen ja ostaa lahjatavaroita.

Kirkko rakennettiin pyhäköksi, mutta samalla se oli Venäjän vallan symboli. Tsaarin aikana 1800-luvun lopulla Venäjän syrjäisimmät alueet haluttiin venäläistää. Tämä ortodoksikirkko osoitti luterilaisille virolaisille ja saksalaisille, että Venäjä on Vironkin hallitsija. Tämä ortodoksikirkko rakennettiin yhden Tallinnan kuuluisimman aukion vastapäätä ja aukiolta jouduttiin poistamaan Martti Lutherin patsas.

Venäläistämissymboliikka näkyy myös katedraalin nimessä. Se omistettiin suuriruhtinas Aleksanteri Nevskille (noin 1220-1263). Nevski oli venäläinen sankari, jonka joukot voittivat Nevan taistelussa ruotsalaisen sotajoukon (1240) ja Baltiaan sijoitetut Saksalaisen ritarikunnan joukot Peipsi-järvellä vuonna 1242. Tämä voitto katkaisi saksalaisten tunkeutumisen itään ja asetti rajan katolisen ja ortodoksisen kirkon välille. Aleksanteri Nevski komeilee katedraalin eteläseinän mosaiikissa.

Pohjoisseinän mosaiikki esittää Pskovin (Pihkovan) kreivi Vsevlodia, joka teki menestyksekkäitä hyökkäyksiä virolaisia vastaan 1200-luvulla.

Totta kai kirkko palveli ennen kaikkea hengellisen elämän keskuksena. Kirkossa löytyy pääalttarin yläpuolella vitraasissa kristinuskon keskeisiä henkilöitä: Jeesus, neitsyt Maria ja Johannes Kastaja. Kirkossa on myös Kristuksen symbolinen hauta

Kirkossa on viisi kupolia. Matkaoppaissa puhutaan yleensä sipulikupoleista. Tähän monet ortodoksit sanovat, että kyse ei ole sipuleista vaan liekistä, joka on Pyhän Hengen vertauskuva

Tähän kirkkoon kannattaa tulla tutustumaan ja ihmettelemään lukuisia ikoneja ja mosaiikkeja sekä ostamaan lahjatavaroita.

2 vastausta artikkeliin “Aleksanteri Nevskin katedraali Tallinnassa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *