Tallinnassa 6.-10.7.2011 – matkapäivä 4

Neljäs päivä Tallinnassa. Ostin mansikoita, kirjoja, kävin juomassa hyvää olutta ja söin saksalaista ruokaa. Tänään Tallinna näytti taas parhaat puolensa.

Muiden päivien menoihin Tallinnassa voit tutustua täällä:
Tallinnassa – matkapäivä 1
Tallinnassa – matkapäivä 2
Tallinnassa – matkapäivä 3
Tallinnassa – puolikas matkapäivä 5

Aamiainen hotelli Athenassa

Illalla tuli oltua liian myöhään netissä, joka toimi hotellissa hyvin. Katsoin myös telkkarista elokuvan viron kieliseltä kanavalta. Telkkarista kuului Suomen TV1, mutta kuvaa ei näkynyt.

Aamulla oli vaikeuksia heräämisen kanssa. Oli kuitenkin mentävä aamiaiselle ennen kymmentä.

Athena hotellin aamiainen oli perusaamiainen: ei erityisen runsas, mutta riittävä. Aamiaista sai syödä sisällä tai ulkona. Kaunis ilma vei meidät terassille.

Mustamäen torille (Mustamäe turg)

Halusimme ostaa Virosta edullisia mansikoita. Vaikka halpojen mansikoiden aika oli auttamattomasti ohi, suuntasimme torille. Ensin päätimme käydä Mustamäen uudella torilla.

Mustamäen vanha tori (Virossa tori tunnettiin nimellä Kadaka Turg) oli legendaarinen ostospaikka. Monet suomalaiset, muiden joukossa minäkin, kävivät Mustamäen torilla ostoksilla. Tyypilliset ostokset olivat piraattituotteet (musiikki ja tietokoneohjelmat sekä väärennetyt merkkivaatteet).

Mustamäen torin viereen on rakennetu ostoskeskus, josta löytyy muun muassa Prisma, Seppälä, apteekkeja sekä elektroniikka- ja tietokonekauppoja. Varsinkin elektroniikkaa etsivien on hyvä muistaa, että Viron hintataso sähkölaitteissa on korkeampi kuin Suomessa. Myös puhelimet ovat kalliimpia.

Mustamäen kaupunginosan hallitus ja Nõmmen Tori päättivät perustaa Mustamäen torin (Mustamäe turg). Torin osoite on Ed. Vilde tee 75a. Tori avattiin 14. toukokuuta 2011. Ensimmäisessä vaiheessa käytössä on vain ulkotori, joka on auki tänä vuonna lokakuun loppuun. Kauppoja tehdään kello 8.00-18.00. Sunnuntaisin kaupankäynti lopetetaan kello 17.00. Mustamäen torilla on nyt 52 myyntipaikkaa. Myyjinä ovat pääasiassa virolaiset maatalot, jotka myyvät tilojensa tuotteita.

Mustamäellä asiakkaita riittää sillä kaupunginosassa asuu yli 60 000 ihmistä.

Kun saavuimme torille, parkkitilaa oli ihan kiitettävästi. Kävimme katsomassa mansikoitten hintoja. Halvimmat mansikat maksoivat 3 euroa ja kalleimmat 5,50. Päätimme jatkaa vielä matkaa Nõmmen torille.

Nõmmen tori (Nõmme turg)

Nõmmen tori sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta lounaaseen päin. Tori on pienehkö, mutta tunnelmallinen. Pääasiassa torilla myydään maataloustuotteita muun muassa marjoja, vihanneksia, vesimelonia, kalaa, lihaa ja nyt kesä-heinäkuun vaihteessa mansikoita.

Nõmmen torille pääsee helposti henkilöautolla. Ruuhka-aikana torin parkkipaikka on ihan täynnä, mutta kun autolla pyörii ympyrää pian onnistuu löytämään tyhjenevän paikan. Nõmmelle pääsee myös bussilla (23, 23A ja 36).

Nõmmen tori on auki kesäaikana 8.00 – 18.00. Sunnuntaisin tori suljetaan tunti aikaisemmin. Tori avattiin uudistetussa muodossa 16.5.2009. Saman vuoden lokakuun 10. päivä avattiin täysin uudistettu vuonna 1930 alunperin rakennettu kauppahuone (Turuhoone), joka paloi 30.4.2010. Näin palaneen talon omin silmin seuraavana aamuna. Kauppahuone rakennettiin uudelleen ja avattiin 27.11.2010.

Tässä joitakin Nõmmen torin kilohintoja euroina (16.6.2011 mukaan)

 • Omena 0,89
 • Appelsiini 1,20
 • Viinimarjat 3,00
 • Päärnynät 1,90
 • Mansikat 1,50 – 6,00
 • Porkkana 1,80
 • Tomaatti 2,00
 • Sipuli 1,00
 • Paprika 1,00
 • Peruna 0,64
 • Sian ulkofilee 5,50
 • Lohi 8,50
 • Lahna 2,88
 • Hauki 4,15

Ostin mansikkani Nõmmen torilta. Edullisin mansikka-aika oli jo mennyt ohitse. Nyt maksoin mansikoista 3,80 euroa kilo (pienikokoinen polkka) ja 4,50 euroa (isompi mansikka). Nämä hinnat eivät ole kovin paljoa edullisemmat kuin Suomessa. Nõmmen torille minut toi sentimentaalisuus. Ostin mansikat samalta virolaiselta kuin viime vuonna.

Saksalaista ruokaa Tallinnassa: Bayern & Böhmen keller

Kävelin eilen Pärnu maantee -katua ja huomasin tämän saksalais-böömiläisen ravintolan kyltin. Päätin, että tulen tänne. Bayern & Böhmen keller -ravintola sijaitsee osoitteessa Suur-Karja 18 eli Suur-Karjan ja Pärnu maanteen kulmauksessa.

Ravintolalla on kellarikerroksessa 160 paikkainen olutsali. Salissa on keskiaikainen ja saksalainen tunnelma aistittavissa. Olutlajeja on tarjolla melkein 30.

Tilatessa huomasin, että ravintolan hintataso oli alhainen. Tämä ravintola haluaa keskittyä pääasiassa virolaisiin asiakkaisiin ja pitää siksi hinnat matalalla. Nyt suurin osa ruokailijoista taisi olla ulkomaalaisia. Kanta-asiakkaat voivat hankkia oman yhden litran tuopin, jota säilytetään ravintolassa.

Oluen hintoja Bayern & Böhmen -ravintolassa:

 • Paulaner Original Münchener 0,5 l – 2,90
 • Paulaner Weissbier 0,5 l – 2,90
 • Paulaner Marzen 0,5 l – 2,90
 • Budweiser Budvar Lager 0,5 l – 2,70
 • A’le Coq Premium 0,5 l – 2,70

Muutkin oluet olivat hintaluokassa 2,60-3,20. Edullista olutta. Puolet halvempaa kuin lähellä raatihuoneen torilla. Ja täällä valikoima on paljon parempi.

Myös saksalaistyyliset liharuuat olivat edullisia ja hyviä. Tilasin täältä ylikypsytettyä sianlihaa sienillä ja juustolla sekä alkoholittoman oluen. Ruoka oli erinomaista, ja siitä aisti ja maisti saksalaisen tunnelman. Hintaa ruualla oli 6,30 ja olut maksoi 2,90. Olen tyytyväinen hinta-laatu -suhteeseen.

Tämä saksalais-böömiläinen ravintola on avoinna sunnuntaista torstaihin kello 11.30 – 24.00 ja perjantaista lauantaihin 11.30 – 02.00.

Tallinnassa on useampia saksalaistyylisiä ruokapaikkoja. Toinen jossa olen käynyt on Schnitzelhaus (Rüütli 28/30). Löydät täältä lisätietoja Schnitzelhausista.

Magistral -kauppakeskuksen Instrumentariumissa

Kaveri sai kahdella sadalla eurolla silmälasit Kristiine-keskuksen Instrumentariumista. Minäkin menin näöntarkastukseen. Ajan sain Magistral -kauppakeskuksen Instrusta. Tämä pienehkö kauppakeskus sijaitsee Mustamäen kaupunginosassa. Näköni tarkastettiin huolella ja tilasin itselleni silmälasit ja aurinkolasit vahvuuksilla. Näihin meni rahaa 400 euroa. Haen lasit seuraavalla Tallinnan matkallani.

Virukeskuksessa

Ajoin Virukeskuksen parkkitaloon (pysäköinti maksoi 1,90 euroa tunti). Kävin taas kirjaostoksilla Virukeskuksen suuressa Rahva raamat -kirjakaupassa. Ostin kaksi kirjaa, joita tulen varmasti hyödyntämään myös tässä blogissa. Giidi käsiraamat. Lood ja legendid Tallinnast (Matkaoppaan käsikirja. Kertomukset ja legendad Tallinnasta) kertoo Tallinnan historian vaiheista. Toinen kirja oli perinteinen matkaopas: Tallinn, Eesti. Kirja ohjaa lukijan keskiaikaisen Tallinnan vanhankaupungin salaisuuksiin. Lisäksi kirjasta löytyy tietoja Viron kulttuurista ja tavoista. Kirjat maksoivat 13.10 ja 12,46 euroa.

Coca Cola Plaza -elokuvateatteri

Kirjaostosten jälkeen menin Coca Cola Plazan Reval Cafe -kuppilaan kahville. Tallinnassa näitä Reval Cafe -ketjun kahviloita on ainakin kahdeksan.

Kahvin ja tosca-piirakan jälkeen siirryin juhlistamaan lauantai-iltaa elokuvan parissa. Menin katsomaan Coca Cola Plaza -teatteriin (aivan Virun läheisyydessä) elokuvaa Kaameat pomot (Horrible Bosses). Tämä elokuvateatteri oli varsin laadukas. Elokuvan ääniraita oli (onneksi!) alkuperäinen englanti. Virolainen tekstitys auttoi ymmärtämistä.

Ilta hotellissa

Kaiken tämän jälkeen oli ilo palata Viimsiin Athena Hotelliin. Aamulla on aikainen herätys, sillä Viking Line lähtee kello 8.00.

2 vastausta artikkeliin “Tallinnassa 6.-10.7.2011 – matkapäivä 4”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *