Silja Line ja Tallink-Silja

Silja Line on vaipunut historiaan. Se on enää markkinointinimi. Silja Line -tuotemerkin alla Tallinkin omistamat laivat seilaavat Helsinki-Maarianhamina-Tukholma ja Turku-Maarianhamina/Långnäs-Tukholma -välillä.

Silja Linen historiaa

Oy Siljavarustamo perustettiin vuonna 1957. Varustamon ensimmäinen matkustajalaiva oli Heimdall, joka sai uudeksi nimeksi S/S Silja. Samana vuonna varustamo hankki rahtilaivan S/S Warjo.

Silja Linen ensimmäiset autolautat olivat M/S Skandia ja M/S Nordia. Nämä laivat valmistuivat 1961 ja 1962. Samalla vuosikymmenellä valmistuivat vielä M/S Fennia (1966) ja M/S Botnia (1967). Vuonna 1970 valmistui M/S Floria.

Samana vuonna M/S Florian valmistumisen kanssa varustamon nimi muutettiin Siljavarustamosta Oy Silja Line Ab -ksi.

Ensimmäiset laivat, joilla muistan itse matkustaneeni ovat 1980-luvulla valmistuneet M/S Silvia ReginaM/S Wellamo ja GTS Finnjet. 1970- ja 1980 -luvuilla Silja Line hankki useita uusia laivoja.

Vieläkin tutuimmiksi tulivat M/S Silja Serenade (1990) ja M/S Silja Symphony (1991).

Vuonna 2004 Silja Line oli joutunut ulkomaisen Sea Containersin omistukseen. Tämän yhtiön taloudellinen asema heikkeni Silja Linesta riippumattomista syistä vuoden 2004 lopulla. Yhtiö joutui lähelle konkurssia ja joutui myymään Silja Linen.  Sekä Tallink että Viking Line olivat tehneet ostotarjouksen Silja Linestä.

Tallink ostaa Siljan

Kesällä 2006 virolainen Tallink ilmoitti ostavansa Siljan. Hinta oli 450 miljoonaa euroa käteisellä ja 20 miljoonaa euroa omilla osakkeilla. Tallink oli samana vuonan ostanut Superfast Ferries -varustamon kolme alusta ja maksanut niistä 310 euroa. Yritysostojen jälkeen Tallinkilla oli velkaa 800 miljonaa euroa.

Tämä oli Silja Linen surullinen loppu.

Tallinkille on suuri hyöty, että se saa käyttää toiminnassaan vanhaa Suomessa arvostettua SiljaLine nimeä.

Miten Tallinkilla menisi tänään, jos Viking Line olisi pystynyt ostamaan Silja Linen? Voi tietysti kysyä, että miten Tallinkilla menee tänään, sillä laivaostoista tuli mielettömän isot velat, joissa varmaankin riittää vielä maksamista. Ja nämä velat näkyvät Tallinkin korkeissa lipunhinnoissa Helsinki-Tallinna, Helsinki-Tukholma ja Turku-Tukholma -välillä.

Joka tapauksessa Tallinnnanmatkat.com toivottaa hyvää matkaa Tallinnaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *