Eesti vai Viro?

Välillä kuulee keskustelua siitä, kumpi on oikea muoto viro vai eesti. Onko oikein sanoa eestin kieli vai viron kieli? Ovatko veljeskansamme asukkaat virolaisia vai eestiläisiä?

Tähän on suomen kielessä selvä näkökulma: Virossa virolaiset puhuvat viron kieltä. Suomen kielessä käytetään siis Virosta puhuttaessa aina V-alkuisia sanoja!

Viron tasavalta on kyllä viroksi Eesti vabariik. Mutta suomen kieleen se ei vaikuta. Kieleemme ei vaikuta myöskään se, mitä sanaa virolaiset itse käyttävät viron kielestä.

Mutta kun virolaiset eivät nimitä itseään virolaisiksi

Se, että virolaiset kutsuvat itseään eestiläisiksi (eestlane) ja maataan Eestiksi (Eesti) ja kieltään eestin kieleksi (eesti keel) ei tuo ratkaisua asiaan. Samalla tavoin me kutsumme Ruotsissa asuvia ruotsalaisiksi ja heidän kieltään ruotsin kieleksi vaikka Ruotsissa he käyttävät näistä asioista toisenlaisia termejä (Sverige, svenska).

Mutta kun Viro viittaa vain yhteen Viron maakuntaan

Yksi Viron maakunnista on Idässä rannikolla oleva Virumaa. Todennäköisesti suomalaisilla on ollut paljon yhteyksiä virumaan asukkaisiin ja pikku hiljaa kaikkia virolaisia on ryhdytty kutsumaan virumaan asukkaiden mukaa virolaisiksi.

Yhden maakunnan mukaan on nimetty myös muita maita. Kielessämme koko Saksa on saanut nimensä yhden nykyisen Saksan alueen mukaan (myös maan kieli ja ihmiset, jotka asuvat Deutschland -nimisessä massa nimitetään saksalaisiksi). Myös sana suomi on tarkoittanut alun perin pienempää kansanryhmää tai aluetta, mutta on laajentunut käsittämään koko nykyisen Suomen.

Suomessa siis käytämme sanoja Viro, virolaiset ja viron kieli. Onneksi myös viron kielestä tulevat ilmaisut (Eesti, eestin kieli ja eeestiläiset) ovat ymmärrettäviä vaikka eivät olekaan virallisen suomen kielen mukaisia.

Huom! Apua tarvitaan.

Kirjoitin tämän aamukiireessä ennen aamukahvia! Otan ilomielin kommentteja vastaan, miten tätä artikkelia voisi täydentää. Voit laittaa täydennysehdotukset kommenttiosioon.

Onko sinulla esimerkkejä, mitkä muut maat ja kielet ovat saaneet nimensä vain yhden maakunnan mukaan jne.

1 vastaus artikkeliin “Eesti vai Viro?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *