Tarvitsetko lääkäriä Tallinnassa?

Turistikin sairastuu! Vaikka Tallinnaan – ja muuallekin Viroon – on lyhyt matka, kannattaa varautua sairastapauksien varalta. Tärkeää on huolehtia muun muassa matkavakuutuksesta ja lääkkeiden riittävyydestä.

Viron matkailun nettisivu antaa seuraavanlaisia ohjeita Viroon matkustaville suomalaisille:

Jos olet EU-kansalainen ja tarvitset Virossa oleskellessasi sairaanhoitoa, toimi näin.
• Tarkista, onko terveyspalvelun tarjoaja tehnyt sopimuksen Viron sairausvakuutusrahaston (Eesti Haigekassa) kanssa – yksityishoitoa ei hyvitetä.
• Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi.
• Mikäli sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia, pyydä kotipaikkasi viranomaista (suomalaisilla Kela) lähettämään faksilla todistus, joka korvaa tilapäisesti eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
• Mikäli sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia etkä onnistu hankkimaan sitä korvaavaa tilapäistä todistusta, lääkärillä on oikeus laskuttaa sinua. Muista pyytää lääkäriltä asianmukainen seloste (tarjottujen terveyspalveluiden luettelo).
• Jos kotimainen viranomainen (esim. Kela) suostuu korvaamaan jälkikäteen sairaanhoitokustannuksesi, esitä sille maksamasi laskut, maksutositteet ja lääkärin seloste.
• Korvauskelpoisia ovat vain välttämättömät, ennakkoon suunnittelemattomat ulkomailla suoritetut hoitotoimet (joiden tarve on ilmennyt vasta Virossa oleskelusi aikana).

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on siis hyvä olla mukana (Suomen kela-kortilla ei tee mitään). Jos tätä ei ole, tilaa Kelasta faksilla todistus, joka todistaa että kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Jos kaksi edellä mainittua ei onnistu, lääkäri tai sairaala laskuttaa sinua. Pyydä kuitit sekä seloste sairaudestasi ja tehdyistä hoitotoimenpiteistä. Vie myöhemmin Suomessa lasku Kelaan.
.
Jos tilanne on sellainen, että tarvitset ambulanssia tai muuta apua hätätilanteessa, soita hätänumeroon 112. Jos tarvitset lääkäriä, soita perhelääkärien puhelinnumeroon 1220. Kaikki lääkärit eivät puhu suomea eikä englantia. Myös poliisi toivottavasti palvelee sairastunutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *