Presidentti Mauno Koiviston munaus: Viro ei tule itsenäistymään

Sori, vaan mutta nyt tulee myös politiikkaa tänne sivustolle. Viro itsenäistyi uudelleen 20. elokuuta 1991.

Se oli todella hieno tapahtuma ja mahdollisti myös uudenlaisen matkailun Viroon. Surullista tässä kaikessa oli se, että maamme presidentti Mauno Koivisto ei tukenut Viron itsenäistymishanketta. Hermeetikko -lehdessä on kirjoitus ”Mauno Koivisto – mies, joka oli koko ajan väärässä”. Siellä on seuraavanlainen analyysi Koivistosta ja Viron itsenäistymisestä.

Viron itsenäisyys – ei tule tapahtumaan
Koiviston kuuluisin emämunaus oli tietenkin Viron itsenäisyyden vastustaminen joka hiertää maamme välejä edelleen. Isovelimäisesti hän kertoili virolaisille kuinka nämä eivät tajua mitään reaalipolitiikasta, ja kehotti heitä rauhoittumaan, ja unohtamaan haaveet itsenäisyydestä. Se sinänsä ei ole salaisuus, että hän toimi tässä asiassa Gorbatsovin äänitorvena. Baltia kuitenkin otti ja itsenäistyi, joten Koivisto ei vaikuttanut muulta kuin Neuvostoliiton palvelijalta. Muut länsimaat näkivät suoraan miten pitkällä suomettuminen menee. Virolaiset vaativat edelleen että Koivisto myöntäisi erheensä, mutta sitäkös hän nyt myöntäisi koskaan?

Onneksi nämä munaukset voidaan nykyisin myöntää. Viro muuten viettää tänä kesänä uudelleen itsenäistymisen 20 -vuotisjuhlaa. Kannattaa jo varata laivamatkat ja hotellit, sillä Tallinnassa ja koko Virossa on uskomattomat juhlat!

1 vastaus artikkeliin “Presidentti Mauno Koiviston munaus: Viro ei tule itsenäistymään”

  1. Voisi jo yhden miehen syyllistäminen loppua.

    Kehotan teitä tutustumaan muiden länsimaiden johtajien kommentteihin Viron itsenäistymisestä 90-luvun alussa.

    Olen aina ollut sitä mieltä, että virolaiset olisivat pikemminkin Koivistolle anteeksipyynnön velkaa siitä, että yrittivät ajaa tämän tilanteeseen, joka oli Suomen edun vastaista, koska Neuvostoliitto oli edelleen olemassa, ja YYA-sopimus voimassa. Tämä oli tosiasia, ja sen kanssa meidän oli elettävä, ja sen pohjalta toimittava, halusimme tai emme.

    Muistan itse hyvin nuo ajat, ja tunsin toki sympatiaa virolaisia kohtaan, ja ymmärrän hyvin sen riemun, joka johti pitkän miehityksen päättymiseen. Onnea vaan ja menestystä näin juhlapäivän aikoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *