Miten matkustan Tarttoon?


Jos Tallinna tuntuu liian tutulta, lähde vähän kauemmaksi. Kaunis Tartto odottaa suomalaista turistia.

Matka Tarttoon alkaa tavallisesti siitä, että nouset Helsingissä laivaan – Tallink (Silja Line), Viking Line, Eckerö Line tai LindaLine vie sinut hetkessä Tallinnaan. Jos lähdet Helsingistä aamulaivalla, olet jo aamupäivällä Tallinnassa.

Suuntaa satamasta linja-autoasemalle (bussijaam, Lastekodu 47, Tallinn. Löytyy Tartu maanteen tuntumasta, noin puolitoistai kilometriä keskustasta). Jos osaat käyttää raitiovaunua mene sillä. Jos et jaksa kävellä, ota taksi. Tallinkin laivojen käyttäjä saa taksikortin, jolla tulee 10 prosentin alennus kun käytät Tallinkin keltaisia takseja. Näytä kortti heti matkan alussa.

Pääsee Tarttoon junallakin. Junat lähtevät Baltijaam -rautatieasemalta. En ole junaa käyttänyt, joten en uskalla antaa siihen ohjeita. Voit katsoa täältä aikatauluja.

Linja-autoasemalla (bussijaamas)

Taksi tuo sinut linja-autoaseman eteen. Mene sisälle. Heti oikealla on R-kioski, josta saat matkaevästä. Sen jälkeen tulevat lipunmyyntiluukut. Mene jonoon seisomaan. Tilaa lippu. Jos myyjä ei ymmärrä suomea, sano vaikka ”järgmine buss Tartusse” (seuraava bussi Tarttoon).

Maksa lippu (ehkä 150 kruunua eli 10 euroa). Katso lipusta lähtöaika. Etsi laituri (platvorm). Tarton bussit lähtevät (muistaakseni!) laiturilta 9. Bussilippuun on merkitty myös istumapaikan numero. Mene omalle paikallesi!

Busseja menee noin tunnin välein. Tarkista bussiaikataulut Tallinna-Tartu-Tallinna bussiaikataulut täältä. Sivusto on viroksi, venäjäksi ja englanniksi. Jos katsot viroksi kirjoita kohtaan Lähtekoht: Tallinn ja kohtaan Sihtkoht (päämäärä) Tartu (huom! kirjoita Tartu eikä Tarttu tai Tartto!). Ja tietysti jos etsit aikatauluja Tartosta Tallinnaan niin päinvastoin.

Bussimatkalla

Matka kestää 2 tuntia ja 25 minuuttia. Ota unet. Jos onnistuit pääsemään bussiin, jossa on internetyhteys, voit tutustua Tarton-kaupungin internetsivuihin. Palvelua löytyy myös suomeksi!

Tartossa

Tarton hintataso on Tallinnaa edullisempi. Ruoka, olut, viini, leivokset, kahvi ja muut nautintoaineet ovat Tallinnan hintoja edullisempia.

Tartto on kaunis kaupunki. Kamera mukaan, ja toivo hyvää ilmaa. Voit kuvata vanhaa kaupunkia, raatihuoneentoria, kiivetä Toomemäelle, kävellä Toomemäellä tai voit kuljeskella Karlovan idyllisellä puutaloalueella ja mietiskellä, millaista elämä oli Suomen kaupungeissa ennen toista maailmansotaa.

Kaupungista löytyy useita hotelleja, joten majapaikan löytäminen ei ole vaikeaa.

Lopuksi

Tartto on niin kaunis kaupunki, että sinne on päästävä aina uudelleen.

Ja muista opiskella vähän viroa!

Viron kielen opiskelu

Varaa Tarton hotelli tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *