Tallinnan Toompea

Vanha kaupunki on Tallinnan turistivetonaula. Keskiaikaiset talot ovat lähellä toisiaan, korkeita kirkontorneja on vieri vieressä, kahvilat ja terassit kutsuvat kesäaikana luokseen. Tunnelma on kuin satukirjoista.

Tallinnan vanhakaupunki jakautuu kaheen osaan: yläkaupunkiin ja alakaupunkiin. Yläkaupungissa (Toompea) asuivat ennen vanhaan aateliset ja vallanpitäjät. Alakaupungissa kauppiaat ja työläiset.

Toompea

Toompean mäki on noin 7 hehtaarin suuruinen ja korkeimmalta kohdaltaan 48 metriä merenpinnan yläpuolella. Toompean jyrkät rinteet suojasivat aatelisia ja valtaapitäviä valloittajilta ja alakaupungin ihmisiltä. Ylhäältä oli myös helppo seurata, mitä alhaalla kaupungissa ja satamassa tapahtuu.

Historiallisesti Toompea on jakautunut kahteen osaan: Pieni linnoitus ja suuri linnoitus. Pienen linnoituksen paikalla on ollut puinen linnoitus, jonka virolaiset rakensivat noin vuonna 1050 ja jonka tanskalaiset valloittivat 1219.

Pikkuhiljaa rakennettiin kivestä uusi linnoitus ja Liivinmaan aikana (1346-1561) pienestä linnoituksesta kasvoi suuri ritarilinna, jonka muurin nurkkiin pystytettiin puolustustornit: Pitkä Hermanni (Pikk Hermann), Pilsticker (nuolenteroittaja), Landskrone (maan kruunu) ja Stür den Kerl (torju vihollinen).

Myöhemmin Pienen linnoituksen alueelle rakennettiin Viron tasavallan parlamenttitalo (Eesti Vabariigi Riigikogu hoone).

Suuren linnoituksen keskuspaikkana on ollut tuomiokirkko (toomkirik), joka on antanut koko mäelle nimen (Toompea). Tallinnan tuomiokirkon rakennusvuosi on hämärän peitossa. Kun tanskalaiset valloittivat Tallinnan 1219, he pystyttivät puukirkon. Tämän jälkeen rakenenttiin pieni kivikirkko, jota laajennettiin pikku hiljaa. Suuren torninsa kirkko sai vuonna 1779. Tuomiokirkko on historiasta kiinnostuneille todellinen aarreaitta.

Toompean Suuren linnoituksen alueella oli suuri tulipalo 6.6.1684, jossa suurin osa Toompeaa kävisi. Siksi valtaosa Toompean taloista on uudempia kuin alakaupungissa. 1600-luvulta on säilynyt vain mutama talo:

  • Toomkooli 21
  • Toomkooli 4. Tässä talossa toimi vuosisatoja Tallinnan vanihin koulu, josta on ensimaininta vuodelta 1266 (toisen lähteen mukaan 1319). Koulu toimi vuoteen 1940.
  • Toompea 1

Muita merkittäviä rakennuksia Toompealla on Ritarikunnan talo (Kiriku plats 1), Valtionkanslia (Rahukohtu 1) sekä hallituksen talo (Rahukohtu 3). Tämä Stenbockin talona tunnettu talo näkyy upeasti Toompealta alaspäin.

Toompean näköalapaikoista kuuluisimat ovat Patkuli ja Kohtuotsa. Patkulin näköalapaikalta avautuu upea näkymä merelle, satamaan ja vanhaankaupunkiin. Kohtuotsan näköalapaikalta avautuu näkymä melkein koko vanhaankaupunkiin.

Myöhempia rakennuksia Aleksanteri Nevskin katedraali rakennettiin 1894-1900 ortodoksiseksi kirkoksi. Samalla se palveli Venäjän vallan merkkinä.

Nykyisin Toompealla on useita suurlähetystöjä, virastoja ja yksityisasuntoja. Näistä yksityisasunnoista aina silloin tällöin jotkut ovat yleisesti vuokrattavina. Joten ehkä pääset joskus asumaan tänne Tallinnan historian ytimeen.

Toompealle pääset taksilla tai kävellen. Kaksi kuuluisaa jalkaa tuo (hyväkuntoiset) kävelijät muutamassa minuutissa vanhastakaupungista Toompealle. Nämä kadut ovat Pikk jalg (pitkä jalka) ja Lühike jalg (lyhyt jalka).

1 vastaus artikkeliin “Tallinnan Toompea”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *