Tallinnassa 6.-10.7.2011 – matkapäivä 3

Tänään oli kolmas päivä tämän kertaisella Tallinnan matkallani. Kahden aikaisemman – ja kahden viimeisen – päivän kokemksia löydät täältä:

Tallinnassa – matkapäivä 1
Tallinnassa – matkapäivä 2
Tallinnassa – matkapäivä 4
Tallinnassa – puolikas matkapäivä 5

Tänään 8. heinäkuuta oli kiva helteinen päivä.

Herne kauplus ja kohvik (Herne kauppa ja kahvila)

Aamulla kävin etsimässä sämpylöitä Herne -kadun ”Herne kauplus” -liikkeestä (Osoite Herne 18). Pettymys oli suuri, kun pieniä aamupalasämpylöitä ei ollut kaupassa lainkaan. Ostin pienen leivän ja kuusi virolaista lihapiirakkaa (lihapirukas).

Moni suomalainen Tallinnan matkailija on saattanut pysähtyä Herne-kaupan kahvilaan, joka sijaitsee osoitteessa  Mere puiestee 4.

Alkoholitonta olutta etsimässä raatihuoneentorilla

Vanhassa kaupungissa jano yllätti. Menin raatihuoneentorilla erään ravintolan ulkoilmaterassille. Tilasin kuten tavallisesti alkoholittoman oluen (alkoholivaba õlu). Ei ollut. Ei ollut naapuriravintolassakaan. Kolmannessa olisi ollut, mutta siinä vaiheessa olin jo päättänyt mennä kahville Saiakangin kahvilaan.

Päivän aikana kiinnitin huomiota oluen hintoihin. Raatihuoneen torilla olut maksoi 6 euroa. Vähän sivummassa löysin 2,80 maksavan oluen. Huomenna menen syömään tähän edullisempaa olutta tarjoavaan paikkaan. Siitä kerron huomenna lisää.

Saiakangi kohvik – Saiakangin kahvila

Saiakangi kohvik on jo vuosia ollut yksi suosikkikahviloistani Tallinnassa. Toinen hyvä kahvila on aivan vieressä Saiakangi-kadun ja raatihuoneentorin kulmauksessa oleva Kehrwieder. Tämä Kehrwieder on valittu joskus Tallinnan parhaaksi kahvilaksi.

Saiakangikohvik on moderni kahvila. Pöytiä kahvilassa oli noin 10. Yksi seinä on kokonaan ikkunaa (Saiakangi -kadulle päin). Hinnat olivat edullisemmat kuin 20 metrin päässä raatihuoneentorilla.

Juomien hinta raatihuoneentorilla

Tässä erään Tallinnan raatihuoneentorin ravintolan hintatietoja. Hinnat naapuripaikoissa ovat suunnilleen samanlaisia:

 • Viskit 4 cl – 4,80 – 8,00 euroa
 • Liköörit 4 cl – 4,80 euroa
 • Viinit (16 cl) – 5.40 – 6.40 euroa
 • Olut Saku Originaal  40 cl – 5,20 euroa
 • Olut Saku Tume 50 cl – 5,20 euroa
 • Siideri Kiss 40 cl – 4,80 euroa
 • Gin Lonkero 33 cl – 4,80 euroa
 • Vesi 3,20 euroa
 • Mehut 2,90 euroa
 • Limsat – 2,90 euroa
 • Kahvi 2,90 euroa
 • Espresso 2,90 euroa
 • Tee 2,60 euroa

Helina Tilk – virolaista keramiikkaa

Helena Tilk valmistui vuonna 1991 Viron taideakatemiasta. Opintojen päätyttyä, Tilk ei tiennyt mitä tekisi. Lopulta hän päätti perustaa posliinimaalausfirman. Nykyään hänellä on kolme myymälää Tallinnassa. Rataskaevu 6 on suurin Helina Tilk -myymälä. Kävin juuri täällä. Muuta kaksi sijaitsevat osoitteissa Lühike jalg 5 ja Pikk 41.

Aiemmin olen ostanut Helena Tilkin käsinmaalattuja lahjoja ystäville ja sukulaisille. Nyt mukaan tarttui noin 15×15 senttimetrin keraaminen laatta, johon oli piirretty Tallinnan nähtävyyksiä. Hinta oli 3,80 euroa.  Täältä Tilkin kaupasta löytyy aivan uskomattoman hienoja tuliaisia.

Rahva raamat

Kävin Rahva raamat -kirjakaupassa (Pärnu maantee 10) katsomassa, löytyykö Tallinnan ja Viron historiaa käsitteleviä kirjoja. Aika huonosti niitä oli tarjolla. Parhaimmat kirjat varmaan löytyisi kirjastosta. Kaksi kirjaa kuitenkin ostin:

Päivä Tallinnassa

Kirja antaa tietoja Tallinnan nähtävyyksistä eikä unohda historiallisia tietoja. Kirja on kätevä myös niille, jotka ovat Tallinnassa vain muutaman tunnin, sillä se kertoo tärkeimmät nähtävyydet vanhassa kaupungissa.  Muita suositeltuja päiväkohteita on Kadriorg, Tallinna laululava, Viron taidemuseo, kasvitieteellinen puutarha ja Piritan luostari. Kirja maksoi 8.06 euroa.

Giidi käsiraamat. Kadriorg-Pirita

Suomeksi: Matkaoppaan käsikirja. Kadriorg-Pirita. Tämän vironkielisen kirjan on kirjoittanut Kadri Tähepõld. Kirja on tarkoitettu niille, jotka haluavat toimia Tallinnassa matkaoppaana sekä niille, jokta haluavat tietää lisää Tallinnasta. Kirjan hinta oli 13.10 euroa.

Rahva Raamat -kirjakaupassa oli ystävällinen myyjä, mutta vartija tuijotti ystävääni kuin halpaa makkaraa! Hänen jokaista liikettään tarkkailtiin. Niinpä hän katsoi parhaimmaksi poistua kirjakaupasta.

Pirita Selver

Pysähdyimme Selveriin, sillä tarvitsemem sankoja. Ostimme myös hiukan välipalaa. Kiinnitin taas huomiota ostosten hintoihin. Tässä Selverin hintoja:

 • Vaniljajäätelopuikko – 0,40 euroa
 • Dallas-pulla – 0,57 euroa
 • Pepsi max -limsa 2 litran pullo – 1,21 euroa
 • Hieno sokeri 1 kilo – 1,59 euroa

Rohuneemen kappeli (Rohuneeme kabel) ja hautausmaa

Kun lähdimme hotellille, päätimme käydä samantien vähän kauempana  Viimsin niemessä. Ajoimme Rohuniemen kappelille ja hautausmaalle asti. Tutustuimme tähän pieneen virolaiseen hautausmaahan. Olen käynyt monilla virolaisilla hautausmailla, mutta tämä oli eniten suomalaisen hautausmaan tapainen.

Rohuneemen kappelia on uudistettu paikallisten ihmisten hankkeena. Kappeli on saanut uuden katon ja tornin. Vanha torni hävitettiin toisen maailmansodan jälkeen. Kappeli on myös jumalanpalveluskäytössä. Joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina Viimsin luterilainen seurakunta järjestää siellä ehtoollisjumalanpalveluksen kello 13.

Athena Hotel

Tänä viikonlopuna Tallinan hotellit aika täynnä. Onneksi löysin vapaan hotellin netin kautta. Tämä Athena hotelli sijaitsee Viimsissä. Hotellin mukaan matka hotellin ja Tallinnan keskustan välillä on 15 minuuttia. Minulla meni matkaan 19 minuuttia. Ruuhka-aikana Viimsin ja Tallinnan väli on aika tukossa.

Myöhemmin kerron lisää tästä hotellista, jonka historia menee Neuvostoliiton aikaan vuoteen 1975. Katsotaan miten hotelli Athena täyttää tehtävänsä minun kohdallani. Hotellin kotisivulla lukee, että ”Hotellin tehtävänä on edistää urheilua ja ihmisten terveyttä.”

Must lammas

Vaikka hotellin vieressä oli ruokapaikkoja (kiinalainen ravintola ja Scotland Yard), ajoin Illalla syömään Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Auton jätin Vabaduse väljak -aukion alle rakennettuun parkkipaikkaan. Pysäköinti maksoi 2 euroa tunnilta.

Päätin mennä pitkästä aikaa Sauna-kadulla (Sauna 2) olevaan Must lammas -ravintolaan. Tämä kaukaasialainen ravintola on viihtyisä, mutta tänä iltana varsin kuuma. Onneksi pöydissä oli pienet tuulettimet.

Ravintola tarjoaa tyypillisiä kaukaasialaisia ruokia muun muassa hiilloksella paistettuja naudan-, lampaan- ja linnunlihasta valmistettuja lihavartaita. Myös kasviruokia löytyy. Tarjolla on myös kaukaasialaisia viinejä.

Tänään söin pääkokin suosittelemana seuraavan annoksen. Alkuruokana oli lohikeittoa. Pääruokana oli yrttiperunoita ja lohta. Jälkiruokana suklaaleivos kirsikkakastikkeella. Tämä annos maksoi 9 euroa. Vatsa ei tullut ihan täyteen, mutta ei hintakaan ollut paha. Tässä on hyvä ruokapaikka Tallinnaan matkustavalle. Ja paikka on helppo löytää Sauna-kadulta.

Meren rannassa

Ilta päättyi merenrantakävelyyn. Viimsin rannasta aukeni ihana maisema Piritan rantaan ja koko Tallinnan rannikkoon. Samalla tuli ihasteltua tämän rikkaiden asumisalueen taloja.

4 vastausta artikkeliin “Tallinnassa 6.-10.7.2011 – matkapäivä 3”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *