Kansalliset vapaapäivät Virossa

Viron matkailijalle on tärkeää tietää, milloin Virossa on kansallinen vapaapäivä. Vaikka monet kaupat ovatkin melkein aina auki, kansallisina vapaapäivinä puodit ja palvelut voivat olla kiinni. Koska juhlat saattavat vaikuttaa aukioloaikoihin, ne on hyvä tarkistaa ennen matkaa esimerkiksi internetistä.

Tässä luettelo virolaisista vapaapäivistä.

Uudenvuodenpäivä 1. tammikuuta

Virossa uudenvuodenpäivä on vapaapäivä samoin kuin Suomessakin. Uutta vuotta on  hyvä aloittaa lepäämällä.

Viron itsenäisyyspäivä, 24. helmikuuta (iseseisvuspäev)

Viron valtio julistautui itsenäiseksi 24. helmikuuta 1918. Historiaa tuntevat tietävät, että niin Viron kuin Suomenkin itsenäisyyspäiväksi olisi voitu valita joku muukin merkittävä tapahtuma itsenäistymisen aikana. Näin on kuitenkin päätetty.

Pitkäperjantai (suur reede)

Pitkäperjantaita vietetään Jeesuksen kuolemasta muistuttamiseksi. Pitkäperjantai on niin sanottu liikkuva pyhä. Suomessa vapaata on myös 2. pääsiäispäivänä eli pitkäperjantaista seuraavana maanantaina. Virossa toinen pääsiäispäivä on työpäivä.

Vapunpäivä 1.5. (volbripäev)

Vappu eli volbripäev on virossa noitien ja älykköjen päivä. Sekä viron että suomen kielen sana tulee katolisesta naispyhimyksestä Walburgasta.

Voitonpäivä 23.6. (võidupäev)

Virossa tätä päivää juhlitaan virolaisten voittona saksalaisista Võnnun taistelussa 23.6.1919. Tätä vapaussodan voittoa ei kuitenkaan katsottu sopivaksi itsenäisyyspäiväksi.

Juhannuspäivä 24.6. (jaanipäev)

Nimi juhannus ja virolainen nimi jaanipäev viittaavat Uuden Testamentin Johannes Kastajaan. Virossa juhannuspäivää vietetään aina kesäkuun 24. päivä. Juhannusaatto on siis edellinen päivä, voitonpäivä. Myös Suomessa juhannusta vietettiin ennen 24. kesäkuuta. Vuodesta 1955 alkaen Suomessa siirryttiin juhlimaan juhannusta kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Uudelleen itsenäistymisen päivä, 20.8. (taasiseseisvuspäev)

Vuonna 1991 Viro julistautui taas itsenäiseksi. Pitkä aika Neuvostoliiton alaisuudessa oli päättynyt.

Jouluaatto, 24.12. (jõululaupäev)

Virossa jouluaatto on kansallinen vapaapäivä. Myös Virossa joulupukki tulee jouluaattona. Lahjat saadaan sen jälkeen kun pukille on luettu runo.

Joulupäivä, 25.12. (jõulupüha)

Kristillisessä kulttuuritraditiossa joulupäivä ja sitä seuraava tapaninpäivä ovat vapaapäiviä. Kristityt juhlivat joulua Jeesuksen Kristuksen, Jumalan pojan, syntymäjuhlana.

Tapaninpäivä, 26.12. (stefanosepäev)

Tapaninpäivän nimi viittaa kristittyyn diakoni Stefanokseen, joka oli ensimmäinen joka tapettiin kristillisen uskon tähden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *