Viron palkat

Virolaisen keskipalkka on nykyään 890 euroa kuukaudessa. Suomessa vastaava säännöllisen työajan keskiansio on 3 185 euroa.

Kauppalehti oli selvittänyt joidenkin ammattialojen palkkoja Virossa. Informaatioteknologian asiantuntijat saavat palkkaa keskimäärin lähes 2000 euroa kuukaudessa. Finanssisektorilla palkat ovat keskimäärin 1500 euroa.

Vartijoiden ja ravintolatyöntekijöiden palkka Virossa on lähes 600 euroa. Vaatetusalan palkat ovat alle 500 euroa kuukaudessa.

Muistan yhden ensimmäistä matkoistani Viroon. Olin tullut aiemmin toisella laivalla (Georg Ots). Autolle ei ollut tuolloin tilaa, vaan se tuotiin illalla rahtilaivalla. Kun Tallinnan satamassa odottelin autoani, pyysin, että satamatyöntekijä toisi autoni jonon ohi. Ojensin hänelle työpalkkaa viisi markkaa. Hän suostui tekemään työn sillä (vaikka olisi selvästi halunnut enemmän!). Eräs virolainen ystäväni kertoi, että hän oli kerran työmatkalla Suomessa. Hänelle annettiin 20 markkaa ruokarahaa. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut niin hullu, että olisi syönyt tuolla rahalla. Hän näki koko päivän nälkää, sillä 20 markkaa oli 1990 suuri raha Virossa!

Tilanne on onneksi muuttunut. Kun katsoo esimerkiksi Tallinnan autokantaa, voi vain ihmetellä kuinka surkeilla autoilla suomalaiset keskimäärin ajavat. Tosin Tallinnan autot ovat ostettu suurimmaksi osaksi velkarahalla. Mutta kyllä se velaksi ostettu autokin on ihan kivan näköinen!

2 vastausta artikkeliin “Viron palkat”

  1. Informaatioteknologian asiantuntijan palkka 2000? Asun Virossa ja en tietä paikka, missä tämmöiset palkat ovat..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *